Splitboarden is dé manier om de backcountry op avontuurlijke wijze te verkennen met je snowboard. Een fysieke uitdaging die beloond wordt met de eerste lijnen door verse poedersneeuw! Als je off-piste op pad gaat met je splitboard is het wel belangrijk dat je over de juiste kennis beschikt en het juiste materiaal. 

Welke gear is nodig om te splitboarden?

Veilig splitboarden vereist snowboardervaring, kennis over lawineveiligheid en natuurlijk de juiste gear:

  • Splitboard
  • Splitboard interface en bindingen
  • Splitboardschoenen
  • Splitboardstijgvellen
  • Splitboardstokken
  • Splitboard crampons
  • Lawine gear
  • De juiste kleding

Splitboard

Om te splitboarden heb je natuurlijk een splitboard nodig. Anders dan een snowboard bestaat een splitboard uit twee helften. Wanneer je naar boven gaat dan split je het board in de lengte. Ben je bovenaan de berg dan zet je de twee helften aan elkaar om op het splitboard naar beneden te boarden. Tijdens het snowboarden worden de twee helften bij elkaar gehouden door een clip aan de voor- en achterkant, twee clips op het board, en natuurlijk de snowboardbindingen.

Vrijwel alle splitboards zijn een splitversie van een normaal freeride board. Toch rijdt een splitboard niet precies hetzelfde. Onze ervaring is dat de twee delen wat van elkaar bewegen, waardoor een splitboard iets minder stijf is dan een snowboard. Wel gaat de ontwikkeling hierin verder, waardoor een splitboard steeds meer gaat voelen als een solid board.

Bekijk alle splitboards

Splitboard interface en bindingen

Om te splitboarden heb je een interface en bindingen nodig. De splitboard interface zit op je board en heeft twee standen. Namelijk een stand voor het lopen, de tour modus. En een stand voor het splitboarden, de ride modus. Vervolgens worden de bindingen op de interface bevestigd. Afhankelijk van of je gaat lopen of boarden, bevestig je deze dus op de tour of split mode interface.

Splitboardschoenen

De eerste vraag die je misschien hebt: Kun je splitboarden met gewone snowboardschoenen? Het antwoord is simpelweg ja. Toch zijn er voor het splitten ook speciale splitboardschoenen ontwikkeld die het lopen comfortabeler maken. De schoenen zijn stijver en stabieler, maar hebben aan de achterkant meer bewegingsruimte. Voor een keer splitboarden kun je dus prima gewone snowboardschoenen gebruiken. Ga je vaker op pad of lange tochten maken, dan is het verstandig om splitboardschoenen aan te schaffen.

Bekijk alle splitboardschoenen

Splitboardstijgvellen

Voor het omhoog lopen met je splitboard heb je stijgvellen nodig. Zonder vellen kom je niet boven. De vorm van een splitboard is anders dan de vorm van een tourski en vraagt dus om vellen met een andere vorm. De splitboardvellen worden met lijm en clips aan je board bevestigd.

Bekijk alle splitboardstijgvellen

Splitboardstokken

Voor het splitboarden maak je gebruik van telescopisch of opvouwbare stokken. De stokken heb je nodig tijdens het omhoog lopen, maar wil je graag opbergen tijdens het boarden. Tijdens het boarden bevestig je telescopische stokken meestal aan je backpack. Opvouwbare stokken kun je vaak zo klein maken dat ze in je backpack passen. Splitboardstokken zijn meestal in hoogte verstelbaar wat extra comfort biedt tijdens het klimmen.

Bekijk alle splitboardstokken

Splitboard crampons

Crampons, ook wel stijgijzers, zorgen voor extra grip en zijn alleen nodig bij steil of ijzig terrein. Of je crampons nodig hebt is dus afhankelijk van de omstandigheden die je tegen gaat komen. Neem bij twijfel altijd crampons.

Bekijk alle splitboard crampons

Lawine gear

Als je gaat splitboarden, dan ga je off-piste en dat brengt risico’s met zich mee. Ga je off-piste dan is lawinekennis noodzakelijk. Heb je die niet? Zorg dan dat er iemand mee is die dat wel heeft, bijvoorbeeld een berggids. In alle gevallen heeft iedereen van de groep waarmee je onderweg bent een lawineset nodig. Een lawineset bestaat uit een:

  • Lawinepieper
  • Lawineschep
  • Sonde

Bekijk alle lawinesets

Natuurlijk moet iedereen weten hoe de lawinepieper, -schep en sonde werken. Naast de lawinepieper kun je ook overwegen om een lawine airbag aan te schaffen. Uit onderzoek blijkt dat de overlevingskans in de situatie van een lawine aanzienlijk groter is wanneer je een lawine airbag bij je hebt.

Bekijk alle lawine airbags

De juiste kleding

Voor het splitboarden adviseren wij om gebruik te maken van technische kleding. Veelal ben je ver weg van de gebaande paden en op jezelf aangewezen. Dan wil je op alles voorbereid zijn en je comfortabel voelen. Denk aan verschillende temperaturen en fysieke inspanningen. Bij het omhoog touren heb je het snel warm, maar het afdalen kan dan weer fris zijn. Het is belangrijk dat je je outfit daar eenvoudig op kunt aanpassen. En dan is het drielagensysteem perfect!

Snowcountry tips om te splitboarden

Het is zeker geen must, maar wel heel handig: een ski- of snowboardstrap. Het is een ultiem alternatief voor duct tape, spanband en elastiek. Zo kun je onderweg eenvoudig iets vastzetten, bundelen en repareren. Sowieso is het altijd te adviseren om tools mee te nemen om kleine technische problemen op te lossen. Denk dan niet alleen aan de Snowcountry strap, maar ook aan ducttape en een multitool. Enige technische kennis van je materiaal is dus wel handig. Verder is het altijd verstandig om een EHBO-kit mee te hebben.