Wil je een snowboard kopen, dan vind je bij Snowcountry een groot assortiment. Wie je ook bent en wat je rijstijl ook is, wij hebben een snowboard dat perfect bij je past! Weet je niet precies waar je naar zoekt of wil je graag advies? Wij helpen je met deze buyer's guide op weg in jou zoektocht naar een snowboard welke bij je past.
Weet je precies waar je naar op zoek bent? Gebruik dan onze filters om een selectie te krijgen van snowboards die voldoen aan jouw wensen.
Wat is je rijstijl?
De zoektocht 'Welk snowboard past bij mij?' start bij je rijstijl. Ben je graag op de piste, off-piste, of liever in het funpark? Kortom, hoe ziet jouw dag eruit op het snowboard?
All-mountain snowboard
De naam zegt het al, ben jij overal op de berg te vinden, dan heb je een all-mountain rijstijl. Je komt op de geprepareerde pistes, maar wisselt het graag af met off-piste en het funpark. De all-mountain snowboards zijn overal op de berg te gebruiken. Binnen dit segment is nog een onderscheid te maken in snowboards die meer leunen naar freeride, park of poeder (powder).
Bekijk alle all-mountain snowboards
Freeride snowboard
Ga je graag met de lift omhoog, maar buiten de piste naar beneden? Dan ben je een echte freerider. Een freeride snowboard heeft veel drijfvermogen, stabiliteit en vaak een grotere radius, zodat deze fijn board in wisselende sneeuwcondities.
Bekijk alle freeride snowboards
Freestyle snowboard, ook wel park
Bij freestyle draait alles om stijl. Je bent graag in het funpark om te springen en te jibben. Met jibben bedoelen we bijvoorbeeld het rijden van rails of het springen op een box. De 'shape' van een freestyle snowboard is meestal twin. Meer over de shapes verderop in dit artikel. Binnen het freestyle segment onderscheiden wij twee stijlen: park en jib. Met een park board maak je graag sprongen, daarom is het board vaak stugger en bevat meer pop. Voor het jibben zijn de boards flexibeler en over het algemeen meer vergevingsgezind.
Bekijk alle freestyle snowboards
Powder snowboard
Geniet jij het meest wanneer de verse sneeuw tot boven je knieën komt? Ben je hiervoor graag off-piste, maar niet ver in de backcountry? Dan wil jij een powder board. Een snowboard speciaal bedoeld voor de poedersneeuw met de nadruk op drijfvermogen en wendbaarheid.
Bekijk alle powder snowboard
Carve snowboard
Ga jij graag racend van de berg met strak gesneden bochten? Kijk dan naar een carve snowboard. Of wanneer je minder prestatiegericht bent, een fun-carve. Een carve board geeft over het algemeen veel stabiliteit, respons (reactie) en grip. Daarentegen is een fun-carve board flexibeler en meer vergevingsgezind. Toch kan de fun-carve nog steeds ver op zijn kant worden gezet voor diepe carve-bochten. Over het algemeen worden de echte carve snowboards alleen gebruikt door gevorderde snowboarders.
Bekijk alle carve en fun-carve snowboards
Wat is je niveau?
Voor een passend snowboard is je niveau ook van belang. Alleen dan kun je kiezen voor de juiste shape en het juiste profiel. Wij maken onderscheid tussen beginner, intermediate, gevorderd en expert.
Met beginner bedoelen wij een startende snowboarder. Maar ga je de meeste pistes bij goed zicht met gecontroleerde bochten naar beneden dan ben je intermediate. Je bent gevorderd wanneer je overal met gecontroleerde bochten van de piste af komt, ongeacht de omstandigheden. Daarnaast ben je in staat om op de piste te carven en met goed zicht off-piste afdalingen.
Doe je mee aan competities of heb je een gevorderde opleiding, zoals landes of staatlich? Dan ben je expert. Je komt dan altijd en overal naar beneden, ongeacht de condities en weersomstandigheden.
Kiezen voor de juiste shape
Welke shape snowboard bij jou past is afhankelijk van wat je ermee wil gaan doen. Wij onderscheiden een directional, twin, directional twin en een volume shifted board. Over het algemeen is twin bedoeld voor freestyle, directional voor poeder en freeride, en directional twin een middenweg voor all-mountain gebruik.
Toch betekent dat niet dat je met een twin snowboard alleen kunt freestylen en een directional alleen maar off-piste. Hieronder gaan we verder in op de verschillende shapes en het gebruik daarvan.
Handig om te weten: met de ‘nose’ bedoelen we de voorkant van het board en met de ‘tail’ de achterkant.
Directional
Een directional board is bedoeld om één kant op te rijden. Het snowboard is dan voorzien van een feature die het board een voor- en achterkant geeft. Dit kan een 'setback', 'taper' of 'swallowtail' zijn.
Met een setback is de nose van het board langer dan de tail. Bij een taper is de nose breder dan de tail en bij een swallowtail is er V-uitsparing in de tail. Dit laatste zorgt ervoor dat de achterkant makkelijker wegzakt in diepe sneeuw. Verder is het flexpatroon van in de nose en tail anders. De nose is meestal wat soepeler voor meer float in de poeder. En de tail is meestal wat stijver om krachtig te sturen voor gesneden bochten.
Met een directional snowboard lever je in aan speelsheid, maar daar krijg je extra drijfvermogen voor terug. Directional snowboards worden veel gebruikt voor off-piste. Toch is het ook een hele goede optie voor iedereen die op de piste blijft, maar niet van plan is om veel met het verkeerde been voor te boarden ('switch'). De langere neus in combinatie met de ‘shape’ zorgt voor een rustige kantwissel en inzet van bochten. Op de piste voelen directional snowboards dan ook heel rustig.
Bekijk alle directional snowboards
Twin
Bij een twin board is de nose en tail identiek. Dit zorgt ervoor dat je het board vooruit en achteruit kan rijden. Of eigenlijk met het goede been voor en ook switch (met het andere been voor).
De twin snowboards zijn perfect om te freestylen, maar ook zeer geschikt als all-mountain. Ze hebben wat minder drijfvermogen dan een directional, maar zijn speelser. Voor beginnende snowboarders voelt een twin meestal heel vertrouwd, omdat veel verhuur snowboards twin zijn.
Bekijk alle twin snowboards
Directional twin
Een directional twin kan je twee kanten op rijden. Toch hebben directional twin snowboards een feature die ervoor zorgt dat ze niet volledig twin zijn. Bij veel boards is de nose wat langer, zonder dat het contactpunt met de deel verandert waardoor deze hetzelfde aanvoelt als een twin. Daarnaast heb je ook het directional flexpatroon, waarbij de nose van een board flexibeler is dan de tail.
De directional twin is dus een middenweg tussen de directional en twin shape. Zo voelen de snowboards op geprepareerde sneeuw als een twin maar dan met een heel divers karakter. Zo heb je meer drijfvermogen in de diepe sneeuw en kun je obstakels pakken in het funpark. Kortom: een directional twin is voor de snowboarder die het liefst alles doet.
Bekijk alle directional twin snowboards
Kiezen voor het juiste snowboard profiel
Naast de shape, zijn er ook verschillende snowboard profielen. Hiermee bedoelen we de buiging van de plank. Het profiel bepaalt hoe een snowboard aanvoelt en reageert in de sneeuw. We onderscheiden camber, rocker, en profielen die een combinatie zijn hiervan.
Wat is rocker en wat is camber?
Een snowboard met een full rocker profiel heeft de vorm van een banaan waarbij het midden in de sneeuw ligt en de nose en de tail naar boven buigen (een hollde vorm). Het profiel is ontworpen voor draaigemak, wendbaarheid en speelsheid.
De buiging van een snowboard met camber profiel is precies omgedraaid. Nu liggen juist de uiteinden in de sneeuw en buit het midden omhoog (bolle vorm). Dit is het profiel van de eerste snowboards en geeft vertrouwen en stabiliteit.
Door het rockker en camber profiel te combineren zijn er allerlei snowboardprofielen ontstaan. Allemaal met hun eigen karakter. Zo is een snowboard met meer camber levendiger, dit merk je aan meer 'pop', grip en stabiliteit. Rocker zorgt voor meer vergingsgezindheid, draaigemak en drijfvermogen. Hieronder staat een overzicht van de snowboardprofielen van agressief naar minder agressief. Een agressief board past bij een agressieve rijstijl met hogere snelheden.
Camber
We starten met het camber profiel. Een profiel dat veel vertrouwen geeft op snelheid, pop en goede kantengrip. Een snowboard met het camber profiel reageert over het algemeen snel en fouten worden dan ook sneller afgestraft. Je ziet het profiel vaak carve boards en park boards vanwege de grip, stabiliteit en pop.
Bekijk alle snowboards met camber profiel
Twin rocker-camber-rocker
Wil je een snowboard dat iets meer vergevingsgezind is, kijk dan naar een twin rocker-camber-rocker. Je levert een klein beetje in aan stabiliteit maar de rocker zorgt voor vergevingsgezindheid en drijfvermogen. Door de symmetrie kun je eenvoudig switch rijden. Het profiel wordt gebruikt in all-mountain en all-mountain freestyle boards.
Bekijk alle snowboards met een twin rocker-camber-rocker profiel
Directional rocker-camber-rocker
Bij dit profiel is de rocker aan één kant, meestal de nose, groter gemaakt voor meer drijfvermogen in de poedersneeuw. De hoge opstaande neus zorgt ervoor dat het gewicht van de snowboarder meer naar achter komt, waardoor je makkelijker door ongeprepareerde sneeuw glijdt. Vanwege deze eigenschappen wordt het profiel vaak gebruikt in all-mountain freeride en freeride snowboards.
Bekijk alle snowboards met een directional rocker-camber-rocker profiel
Camber-rocker (S-rocker)
Het camber-rocker profiel heet ook wel een S-rocker. De rocker zit in de nose waardoor je makkelijk door de poedersneeuw drijft, terwijl de camber in de tail zorgt voor meer kantengrip tijdens het uitsturen van de bochten. Het profiel zie je veel in freeride en powder boards.
Bekijk alle snowbarod met een camber-rocker profiel
Triple camber
De camber in de tip en tail geven het board veel pop. Zo biedt een snowboard met het triple camber profiel veel stabiliteit en een speelse manier van rijden. Een perfect profiel voor de krachtige, maar toch ook speelse boarder. Je ziet het profiuel in de high end freeride, all-mountain en freestyle boards van Never Summer.
Bekijk alle snowboard met een triple camber profiel
Twin camber-rocker-camber
De focus van dit profiel ligt op de rocker, wat resulteert in meer draaigemak. Daarnaast zorgt de camber onder de bindingen voor controle. Een profiel dat veel wordt gebruikt in jib, all-mountain park en freeride boards. De symmetroe van het board zorgt ervoor dat je eenvoudig switch kunt rijden.
Bekijk alle snowboards met een camber-rocker-camber profiel
Directional camber-rocker-camber
Bij dit profiel is de camber en rocker iets naar achter geplaatst waardoor een voor- en achterkant onderstaat. Soms is ook één van de twee camber zones groter in het snowboard. Het board wordt hierdoor agressiever, maar het stuk rocker in het midden zorgt nog steeds voor draaigemak en drijfvermogen. Daarom wordt dit profiel vaak gebruikt in freeride en powder boards.
Bekijk alle snowboards met een directional camber-rocker-camber profiel
Rocker-flat-rocker
Tussen de nose en de tail is dit snowboard volledig vlak. Dit zorgt voor veel stabiliteit, omdat je veel contact hebt met de sneeuw. Met de rocker in de nose gaat het board makkelijk door verse sneeuw. En de rocker in de tail zorgt voor drijfvermogen, wanneer je meer gewicht op de achterste voet zet. Je ziet dit profiel in jib en powder boards vanwege het draaigemak en drijfvermogen.
Bekijk alle snowboards met een rocker-flat-rocker profiel
Flat-rocker
Een bijna volledig vlak snowboard met rocker in de neus. Het grote contactoppervlak met de sneeuw zorgt voor maximale stabiliteit. En de nose zorgt voor drijfvermogen in de diepe sneeuw. Je ziet dit profiel eigenlijk alleen in powder boards.
Bekijk alle snowboards met een flat-rocker profiel
Rocker
Zoals eerder aangegeven zorgt het rocker profiel voor veel draaigemak, drijfvermogen, wendbaarheid en speelsheid. Daarom wordt het profiel vaak gebruikt in jib boards en powder boards.
Bekijk alle snowboards met een full rocker profiel
Lengte snowboard bepalen
Welke lengte snowboard je nodig hebt hangt af van je rijstijl, ervaring, gewicht, lengte en geslacht. Richtlijnen om de juiste lengte snowboard te bepalen staan in onderstaande tabel. In de tabel gaan we uit van een mannelijke all-mountain boarder. Onder de tabel staat hoeveel centimeter jer ongeveer moet afwijken op basis van rijstijl, niveau en geslacht.
All-mountain boarder (man)* |
Lengte in cm |
Gewicht in kg |
50 - 59 |
60 - 69 |
70 - 79 |
80 - 89 |
90 - 104 |
105 - 119 |
150 - 159 |
142 - 147 |
148 - 151 |
152 - 154 |
154 - 155 |
155 - 158 |
- |
160 - 169 |
144 - 149 |
150 - 153 |
154 - 156 |
156 - 157 |
157 - 160 |
160 - 162 |
170 - 179 |
146 - 151 |
152 - 155 |
156 - 158 |
158 - 159 |
159 - 162 |
162 - 164 |
180 - 185 |
148 - 153 |
154 - 157 |
158 - 160 |
160 - 161 |
161 - 164 |
164 - 166 |
186 - 195 |
- |
155 - 158 |
159 - 161 |
161 - 162 |
162 - 165 |
165 - 167 |
* Afwijkingen per niveau, rijstijl of geslacht:
- Beginner (min 3-5 cm)
- Freestyle (min 3-5 cm)
- Freeride (plus 2-4 cm)
- Agressieve rijstijl (plus 2-4 cm)
- Vrouw (min 1-3 cm)
Als beginner is het verstandig om te kiezen voor een iets korter snowboard. Zo ben je wendbaarder en is het draaien van bochten eenvoudiger. Ga je freestylen in het park? Ook dan wil je wendbaar zijn en kies je voor een kortere snowboard lengte. Daarnaast kies je als vrouw over het algemeen een iets korter snowboard in verband met verschil in spierkracht.
Heb je een meer agressieve rijstijl met hoge snelheid dan zorgt een langer snowboard voor meer stabiliteit en grotere kanthoeken. Dit geldt bijvoorbeeld voor carvers. Ook voor het freeriden kies je een langer snowboard voor meer drijfvermogen en stabiliteit off-piste.
Ben je van de powder en op zoek naar een speelse manier van rijden in de poedersneeuw? Dan kun je ook kiezen voor een kortere en bredere plank, ook wel volume shifted snowboards. Zo ben je wendbaarder, maar de breedte van de plank zorgt voor drijfvermogen.
Waarom kiezen voor een langere of kortere snowboard lengte?
Uiteindelijk is het kiezen voor een iets langer of korter snowboard ook persoonlijk. Heb je een speelse rijstijl en wil je een meer wendbaarheid? Dan kies je voor een kortere plank. Een andere reden om \een kortere plank te kiezen is minder spierkracht. Heb je gemiddeld gezien niet veel kracht in je benen, dan kan een wat korter snowboard heel fijn zijn.
Focus jij je graag op het bochtenwerk en is het speelse karakter van een plank minder belangrijk? Kies dan gerust voor een iets langere plank. Zeker wanneer je graag wil carven of graag in de backcountry komt. Verder zorgt de lengte voor meer drijfvermogen en controle.
Wanneer heb je een ‘wide’ snowboard nodig?
Allereerst, wat is een wide snowboard? Een wide snowboard is een halve tot anderhalve centimeter breder in de 'waist'. Het smalste punt van het snowboard. Bij een wide snowboard is de waist groter dan 26 centimeter. De wide snowboards zijn bedoeld voor boarders met een grotere schoenmaat, zodat ze geen 'toe drag' en 'heel drag' krijgen door de bochten. Dus zodat de tenen en hakken niet in de sneeuw happen.
De schoenmaat van snowboardschoenen wordt uitgedrukt in Mondopoint. Mondopoint is de lengte van je blote voet in centimeters. Voor heren geldt dat er vanaf maat 28.5 á 29 wordt gekeken naar een wide snowboard. Zit je precies op dit kantelpunt? Dan adviseren we voor beginnende snowboarders de smallere variant, omdat deze een snellere kantenwissel heeft. Heb je meer ervaring? En ben je van het carven op steile pistes of off-piste in de poeder, dan is een wide snowboard aan te raden. Het bredere snowboard zorgt voor iets grotere kanthoeken en heeft meer drijfoppervlak. Met grotere kanthoeken kan een snowboard verder op zijn kant, zonder last van toe en heel drag.
De flex van je board
Met de flex bedoelen we de stijfheid van het snowboard. Hoe stijver het board, hoe stabieler, maar op lagere snelheden harder werken om door een bocht te komen. Bij ons kun je kiezen voor een stijf, medium/stijf, medium, zacht/medium of zacht snowboard. Welke flex bij jou past is afhankelijk van wat je gaat doen, je ervaring en voornamelijk je persoonlijke voorkeur. Over het algemeen is een zachter snowboard meer vergevingsgezind. Hoe stijver een snowboard, hoe beter je moet kunnen rijden.
Over het algemeen kies je:
- stijf voor big mountain freeride, carve en halfpipe
- medium/stijf voor pro line park, agressiever all-mountain, freeride en fun-carve
- medium voor all-mountain, fun-carve, park, jib en poeder
- zacht/medium voor speelse all-mountain, park, jib en poeder
- zacht voor jib en poeder
Verschil tussen mannen en vrouwen snowboard
Het verschil tussen snowboards voor mannen en vrouwen is over het algemeen vrij klein. Voornamelijk in het design zie je verschil, doordat de boards vaak wat kleurrijker zijn. Verder zijn de boards voor dames soms iets smaller en/of hebben een lagere flex. Dit geldt echter niet voor alle dames snowboards.
Welk snowboard past bij jou - Snowcountry tip
Twijfel je over welke lengte snowboard je precies nodig hebt? Kies dan liever voor de grotere maat, want aan een te klein snowboard ga je je storen. Heb je nog vragen of twijfel je tussen snowboards? Contact onze klantenservice zij helpen je graag.
Bekijk ons complete assortiment snowboard