Benieuwd welke ski bij jou past? Bij Snowcountry vind je een groot assortiment. Wie je ook bent of wat je skistijl ook is, wij hebben een ski die past bij jouw wensen. In deze buyer's guide helpen wij jou bij het beantwoorden van de vraag: 'Welke ski past bij mij?'. Zo geven wij inzicht in welk type ski past bij jouw wensen, ervaring en skistijl. Informatie waarmee je eenvoudig de filters van onze webshop aanpast om een selectie ski's te krijgen die bij jou past. Bovendien vind je bij ons op de productpagina een handige skikeuzehulp

Wat voor type skiër ben jij?

De eerste vraag die wij je stellen is, wat voor type skiër ben je? Grofweg maken we onderscheid tussen: piste, all-mountain, freeride, freestyle en tour.

Piste skiër

Sta jij het liefst op de geprepareerde en goed onderhouden pistes? Dan ben je een echte piste skiër, net als de grootste groep skiërs in de bergen. Het niveau verschilt van absolute beginner tot vergevorderd.

Bij de piste ski’s is er voor ieder wat wils. Van race ski’s voor de sportieveling tot meer vergevingsgezinde ski’s voor een beginner. De piste ski’s hebben over het algemeen een duidelijke taillering (vorm), wat de ski perfect maakt voor goede bochten. Een wat bredere ski is minder sportief, maar wel wat diverser. Zo kom je aan het einde van de dag met een wat bredere ski meestal makkelijker naar beneden.

Bekijk alle piste en race ski's

All-mountain skiër

Ben jij overal op de berg te vinden, niet alleen on-piste, maar ook off-piste en in het funpark? Dan ben je een all-moutain skiër. Over het algemeen is een all-mountain skiër avontuurlijker dan een piste skiër. Zo verken je graag verschillende delen van het skigebied of de backcountry. Je bent op de piste, zoekt verse poedersneeuw, ‘buckels’ en andere uitdagende omstandigheden. De ene all-mountain skiër hangt meer naar de piste skiër en de andere neigt meer naar de freeride skiër. Meer over freeride skiërs vind je hieronder.

All-mountain ski’s zijn geschikt voor allerlei omstandigheden. Binnen de all-mountain ski’s maken we onderscheid tussen piste all-mountain en freeride all-mountain. De piste all-mountain ski’s zijn tot ongeveer 90 mm breed onder de voet. Je kan hiermee goed op de piste skiën, maar ook daarbuiten. Kom je juist voornamelijk buiten de piste dan zorgt een freeride all-mountain ski voor net wat meer drijfvermogen. De breedte onder de voet zit tussen de 90 en 105 mm.

Bekijk alle piste all-mountain en all-mountain freeride ski's

Freeride skiër

Zoek jij graag het avontuur in het off-piste terrein met poedersneeuw, steile hellingen en bossen? Dan ben je een freeride skiër. De meeste freeride skiërs zijn vaardig en zelfverzekerd. Daarnaast zijn freeriders voorbereid op de off-piste omgeving met brede ski’s en een lawine-uitrusting.

Freeride ski’s bieden wendbaarheid en draaivermogen voor off-piste skiën in diepe sneeuw en uitdagend terrein. De ski’s zijn meestal over de hele lengte wat breder en hebben een uitgesproken rocker profiel voor drijfvermogen (verderop in dit artikel meer over dit skiprofiel). De breedte van de ski’s zit tussen de 100 en 115 mm. Freeride ski's bieden gevorderde skiërs de mogelijkheid om uitdagend terrein met vertrouwen te verkennen en met gemak snelle bochten en manoeuvres te maken. Voor de echte poederfanaten die niks anders doen dan verse poeder rijden, zijn er nog powder ski's. Zeer brede ski's met veel rocker voor een echt surfgevoel. 

Bekijk alle freeride en powder ski's

Freestyle skiërs

Ben jij vooral graag bezig met het uitvoeren van trucs en sprongen in het funpark, de halfpipe of net naast de pistes? Dan ben je een freestyle skiër.

De freestyle ski’s hebben altijd een twin-tip ontwerp, waarbij de ski’s in de buiging soms volledig symmetrisch zijn. Zo kan je niet alleen vooruit, maar ook achteruit skiën. Verderop in dit artikel gaan we dieper in op de vorm van de ski’s. De ski’s zijn ontworpen voor stabiliteit en behendigheid om trucs en manoeuvres met gemak en controle uit te voeren. Ideaal voor iedereen die zijn ski-ervaring naar een hoger niveau wil tillen. De breedte varieert tussen de 85 en 105 mm onder de voet.

Bekijk alle freestyle ski's

Tourskiërs

Als tourskiër gebruik je niet de lift, maar ga je lopend omhoog. Dat kan aan de zijkant van de piste, maar veel tourskiërs zoeken juist de plekken waar de lift niet komt. Speciaal voor tourskiërs hebben wij een aparte buyer’s guide ontwikkeld die zich richt op de producten die je gebruikt bij het tourskiën.

De ski’s om te touren staan ook bekend als backcountry ski’s of AT ski’s (alpine touring). Ze hebben een lichtgewichte constructie voor het klimmen en wandelen op steil terrein. Daarnaast zijn er verschillende type tourski’s, waarbij de één zich meer richt op de efficiëntie bij het omhoog lopen en de ander juist bedoeld is voor afdalingen door de diepe poedersneeuw en de meer technische terreinen.

Ben je op zoek naar tourski's die bij jou passen? Bekijk dan ons artikel: Welk type tourski past bij mij?

Wat is je niveau?

Bij de zoektocht naar jouw perfecte ski is ook je niveau van belang. Wij maken hierin onderscheid tussen: beginner, gevorderd, vergevorderd en expert.

Als beginner bedoelen wij skiërs met weinig tot geen ervaring op de piste (<6 weken). Je bent bezig met het aanleren van de basisvaardigheden, zoals stoppen en draaien.

We spreken van een gevorderde skiër wanneer je comfortabel bent met het draaien van bochten en eigenlijk alle pistes gecontroleerd naar beneden komt (4-20 weken ervaring). Het kan zijn dat je bent gestart met het verkennen van off-piste.

Als vergevorderde skiër heb je al veel ervaring op de piste. Zo ga je probleemloos naar beneden bij zwarte pistes, hobbelige pistes (mogul velden) en eventueel off-piste in afgelegen gebieden.

Met een expert bedoelen wij skiërs die zich comfortabel voelen op elk type terrein. Je hebt de vaardigheid en het atletisch vermogen om deel te nemen aan wedstrijden.Po

Kiezen van het juiste skiprofiel

Met het skiprofiel bedoelen we de vorm van de ski. Het profiel bepaalt hoe een ski aanvoelt en reageert in verschillende omstandigheden. We onderscheiden drie skiprofielen:

  • Camber
  • Rocker
  • Combinaties van rocker en camber 

Handig om te weten voordat we verder ingaan op de profielen: met de ‘tip’ bedoelen we de voorkant van de ski en met de ‘tail’ de achterkant.

Wat is rocker en wat is camber?

Het camber-profiel is het traditionele profiel en bestaat al jaren. De ski heeft een bolle vorm met het midden naar boven en de tip en tail in de sneeuw. Ga je op de ski staan, dan wordt deze plat en maken de randen contact met de sneeuw. Dit zorgt voor veel randcontrole en stabiliteit. Ski’s met een camber-profiel zijn geschikt voor het maken van bochten op harde sneeuw en geprepareerde pistes.

Met het rocker-profiel is er sprake van een holle vorm en is het profiel precies omgedraaid. Het midden staat in de sneeuw en de tip en tail buigen omhoog. Ga je op het rocker-profiel staan dan komen de tip en tail nog verder omhoog, wat zorgt voor het makkelijk inzetten van bochten en verbetert drijfvermogen. Het rocker-profiel is het meest geschikt voor off-piste in de diepe sneeuw.

Door het camber- en rocker-profiel te combineren zijn er een aantal skiprofielen ontstaan. Allemaal met hun eigen karakter en voordelen. 

Rocker-camber-small rise

Het rocker-camber-small rise profiel is zeer veelzijdig en zie je vaak bij all-mountain en freeride ski’s. De rocker in de tip geeft drijfvermogen, waardoor je makkelijk bochten maakt door de poeder of verspoorde sneeuw op de piste. Met verspoorde sneeuw bedoelen we de hopen sneeuw die ontstaan door het opgooien van de sneeuw. De camber zorgt voor een goede kantengrip op de piste en harde sneeuw. Verder heeft deze ski een ‘small rise’. Dit is een minimale rocker in de tail van de ski die zorgt voor draaigemak. Dit zorgt er wel voor dat de kantenwissel iets minder snel is dan een volledig camber-profiel. Kortom: een ski met drijfvermogen, kantengrip en draaigemak.

Bekijk alle ski's met rocker-camber-small rise profiel

Rocker-camber-rocker

Dit skiprofiel heeft van nature een speels karakter. Door de rocker in de tip en tail is de ski makkelijk te draaien. Je ziet dit skiprofiel vaak bij freeride en powder ski’s. Het rocker-camber-rocker profiel is minder geschikt voor hogere snelheden op harde pistes. Kortom: een ski met een speels karakter en veel draaigemak.

Bekijk alle ski's met rocker-camber-rocker profiel

Rocker-camber-flat

Het rocker-camber-flat profiel zie je vooral bij all-mountain ski’s. De rocker maakt het makkelijker om te skiën bij verschillende omstandigheden. Hoe meer rocker in de tip, hoe meer de ski zich thuis voelt in de poedersneeuw. De camber zorgt voor kantengrip wat fijn is op de piste en harde sneeuw. Het nadeel is dat de rocker ten koste gaat van de kantengrip. Door de platte achterkant heeft deze ski iets minder draaigemak dan de ski met small rise of rocker in de tail, maar wel meer controle. Kortom: een veelzijdige ski met veel controle bij verschillende omstandigheden.

Bekijk alle ski's met rocker-camber-flat profiel

Camber

Het camber-profiel zie je voornamelijk bij piste- en race ski’s. De camber zorgt voor veel kantengrip op hogere snelheden en harde pistes. Het verschil tussen een piste ski en een race ski zit in de stijfheid van de ski, de flex. Een race ski is over het algemeen veel stijver dan een piste ski. Perfect om te carven over een piste die er strak bij ligt. Het sportieve karakter zorgt ervoor dat de race ski’s lastiger skiën bij mindere condities en op lagere snelheden. Dit maakt ze minder geschikt voor beginnende skiërs. Het camber-profiel zorgt voor veel kantengrip. Kortom: een ski met veel kantengrip voor strak geprepareerde pistes.

Bekijk alle ski's met camber profiel

Rocker-flat-rocker

Dit profiel is meestal symmetrisch en zie je eigenlijk alleen bij freestyle ski’s. De vorm zorgt voor een speels karakter en veel draaigemak. Door het stuk ‘flat’ onder de voet kun je ook boxen en rails skiën. De ski is specifiek bedoeld voor het funpark of de halfpipe. Dit maakt de ski minder geschikt voor het skiën op de piste. Kortom: een ski met een speels karakter en veel draaigemak.

Bekijk alle ski's met rocker-flat-rocker profiel

Full rocker

Het full rocker profiel zie je terug bij de echte powder ski’s. Ski’s bedoeld voor plezier in de diepe poedersneeuw. De ski’s hebben een speels karakter en veel draaigemak. Voor extra drijfvermogen zijn de ski’s vaak licht. Alles om heerlijk door de verse sneeuw te surfen. De ski’s zijn echt bedoeld voor dit gebruik en verder vrij beperkt. Kortom: een ski met veel drijfvermogen en draaigemak.

Bekijk alle ski's met full rocker profiel

Kiezen voor de juiste lengte ski

Het kiezen van de juiste lengte ski hangt af van verschillende factoren. Denk daarbij aan lengte, gewicht, ervaring, type ski en persoonlijke voorkeuren. Hieronder staat een schematisch overzicht van welke skilengte hoort bij welk type ski en skiniveau.

Wil je meer informatie over welke lengte ski je moet kiezen? Lees dan ook ons artikel: 'Welke lengte ski moet ik kiezen?' Hierin vertellen we meer over welke skilengte je kiest bij welk type ski en waarom.

Waarom kiezen voor een kortere of langere ski?

Waarom je kiest voor kortere of langere ski’s is afhankelijk van verschillende factoren. Als beginner is het vaak prettig om een wat kortere ski te nemen. Deze zijn wendbaarder waardoor de bochten makkelijker gaan. 

Ook je gewicht kan invloed hebben. Ben jij lichter dan gemiddeld in verhouding met je lengte, dan kan het verstandig zijn om kortere ski’s te nemen. Een ski is gemaakt voor een bepaalde hoeveelheid kracht en als je die niet kunt leveren, dan is het bochten draaien moeilijker. Ben je zwaarder dan gemiddeld dan is het dus ook handig om een wat langere ski te nemen.

Heb je meer ervaring en ski je op hogere snelheden, dan kies je ook voor een langere ski. Een langere ski biedt meer stabiliteit bij hogere snelheden.

Freeride skier in de off-piste

Onderscheid tussen mannen en vrouwen ski’s

In de praktijk zit er weinig verschil tussen mannen en vrouwen ski’s. Het grootste verschil zit in de lengte. Zo zijn vrouwen ski’s over het algemeen in kortere lengtes beschikbaar. Verder zijn de ski’s vaak wat lichter in gewicht en hebben ze een andere breedte.

Ieder merk heeft een andere aanpak op dit gebied. Zo maakt het ene merk echte aparte ski’s met andere materialen en breedtes. Terwijl er ook merken zijn die hooguit een andere kleur en extra lengtes toevoegen. Bij Snowcountry kijken we liever niet naar geslacht, maar naar jou als persoon en je ski ervaring. Een goede vrouwelijke skiër redt zich prima op “mannen ski’s”, waar juist een hele lichte man met minder ervaring juist heel fijn skiet op een “vrouwen ski”. Wij adviseren dan ook om dit niet te gebruiken als selectiecriteria. 

Kijk bij het kiezen van een ski voornamelijk naar de andere factoren die naar voren zijn gekomen in deze buyer’s guide.

  • Skistijl: bij welke categorie skiërs hoor jij? Piste, all-mountain, freeride, freestyle of tourskiër.
  • Ervaring: ben je beginner, gevorderd, vergevorderd of expert?
  • Skilengte: welke skilengte past bij jou?
  • Persoonlijke voorkeuren: wat vind jij belangrijk? Kortom: welke eigenschappen vind jij belangrijk?

Gebruik de factoren om de filters in onze webshop in te stellen, zodat je een selectie krijgt van ski’s die bij jou passen.

Bekijk alle ski's

Welke ski past bij mij? - Stel je vragen

Twijfel je na het lezen van dit artikel nog over welke ski bij jou past? Neem contact op met onze klantenservice. Zij denken graag met je mee over welke ski past bij jouw niveau en wensen.

+31 85 75 00 161
helpdesk@snowcountry.eu