Op zoek naar een goede skihelm of snowboardhelm voor de wintersport? Bij ons vind je een groot assortiment helmen om te skiën, tourskiën, snowboarden en splitboarden. Ook zijn een aantal helmen geschikt voor klimsporten. Maar welke helm moet je kiezen als er zoveel keus is? Wij helpen je graag op weg bij het maken van een goede keuze voor jou.

In dit artikel helpen wij bij het meten van je helmmaat en bepalen van je hoofdvorm. Ook hebben wij bij Snowcountry in kaart gebracht welke hoofdvorm past bij welke merken en modellen.

Bekijk ook onze infographic over het vinden van een goed passende helm.

Welke maat helm heb ik nodig?

Een helm biedt alleen goede bescherming wanneer deze goed aansluit op je hoofd. Het is dus belangrijk dat je helm niet te groot of te klein is. Om de goede maat skihelm of snowboardhelm te bepalen start je met het meten van je hoofdomtrek. 

Hoe meet je de omtrek van je hoofd?

Gebruik voor het meten van je hoofdomtrek een meetlint. Wikkel het meetlint rond je hoofd, net boven de oren. Probeer het lint zo horizontaal mogelijk te houden. Het aantal centimeters is de hoofdomtrek. Met je hoofdomtrek bepaal je welke maat helm je nodig hebt.

Geen meetlint bij de hand? Gebruik een stuk touw of lint en meet de lengte op met een meetlat of liniaal. Let op dat er geen rek in het touw of lint zit.

Met de gemeten hoofdomtrek bepaal je welke maat helm je nodig hebt. Zie hiervoor onderstaand overzicht. Let wel op, ieder merk hanteert een eigen maattabel en een aantal merken wijken duidelijk af zoals Sweet Protection, POC, Oakley, Kask en TSG. In de productomschrijving bij iedere helm vind je een maattabel van het betreffende merk. Gebruik voor aankoop dus altijd de maattabel in de productomschrijving.

  • Maat XS: 50 - 52 cm
  • Maat S: 52 - 56 cm
  • Maat M: 56 - 59 cm
  • Maat L: 59 - 63 cm
  • Maat XL: 63 - 67 cm

Let op: controleer voor aankoop van een helm altijd in de productomschrijving welke maat je precies nodig hebt!

Bepaal je hoofdvorm

Nu weet je de maat van je hoofd en is het tijd om te kijken naar de vorm van je hoofd. Ieder merk valt net een beetje anders. Daarom hebben wij in kaart gebracht welk merk en type valt zodat jij een betere keus kan maken.

Hoe bepaal je de vorm van je hoofd?

We starten bij de vorm van je hoofd. In totaal onderscheiden we vier hoofdvormen: rond, rond/ovaal, ovaal en lang ovaal. Om te bepalen welke hoofdvorm je hebt, maak je een foto van de bovenkant van je hoofd. Het makkelijkste is om iemand anders de foto te laten maken. Zorg ervoor dat je haar zo plat mogelijk is op de foto. Kijk vervolgens kritisch naar de foto om te bepalen welke hoofdvorm je hebt. Zie de afbeelding hieronder als voorbeeld.

Nu je de vorm van je hoofd weet, kun je bepalen welke merken en modellen passen bij jouw hoofdvorm met onderstaande afbeelding.

Verstelbaarheid van skihelmen en snowboardhelmen

Ga je een skihelm of snowboardhelm kopen, dan is het altijd handig om te kijken naar de verstelbaarheid. Veel helmen zijn tegenwoordig voorzien van een draaiknop, waarmee je de helm groter en kleiner maakt. Toch zijn er ook helmen die dit niet hebben en helmen met een extra verstelbaarheid bieden om het draagcomfort verder te vergroten. Zo zijn er tegenwoordig helmen met een 360º fit systeem, zoals een BOA 360 of Sphere Fit. Door de draaiknop te draaien vergroot en verklein je niet alleen de omtrek, maar de complete binnenschaal van de helm. 

3 soorten helmen: in-mold, hardshell, hybride

Nu je weet welke maat helm je nodig hebt, en welke merken en modellen passen bij jouw hoofdvorm, is het tijd om te kijken naar de soort helmen. Het is namelijk belangrijk om te weten dat er drie type helmen zijn: in-mold, hardshell en hybride. Het verschil tussen de helmen zit in de constructie en heeft invloed op gewicht, comfort en veiligheid.

In-mold constructie

In-mold ski- of snowboardhelmen zijn geschikt voor pisteskiërs en -snowboarders die beschermd willen zijn tegen vallen en botsen. De helmen zijn lichtgewicht, compact en bieden meestal een goede ventilatie. Het lichte gewicht maakt deze helmen ook heel geschikt voor kinderen.

Een in-mold helm bestaat uit een EPS-schuimlaag met een stevige buitenschaal. Hoewel de buitenschaal goede bescherming biedt, is deze niet bestand tegen harde voorwerpen of vormen van extreme impact. Dit maakt de helmen minder geschikt voor off-piste en zeer ervaren skiërs en snowboarders die met extreem grote snelheden de berg naar beneden gaan.

Hardshell constructie

Helmen met een hardshell constructie zie je juist veel bij freeriders en bij andere wintersporters die zich af en toe in de off-piste bevinden. Deze helmen bieden namelijk bescherming tegen vallen en de impact van harde voorwerpen. Zo ben je met een hardshell helm goed beschermd tegen takken en stenen. 

Een hardshell bestaat uit een harde, stevige buitenschaal met een schuimlaag aan de binnenkant. De harde buitenlaag van een hardshell is veel sterker dan de buitenlaag van een in-mold helm, daardoor biedt de helm een veel betere bescherming tegen zware voorwerpen. Wel is een hardshell relatief zwaar en heeft minder ventilatiemogelijkheden.

Hybride constructie

Een hybride ski- of snowboardhelm combineert de kwaliteiten van een in-mold en hardshell helm. Zo ontstaat een helm die geschikt is voor bijna alle wintersportactiviteiten op de piste en daarbuiten.

Hybride helmen bestaan uit een in-mold constructie waarbij de bovenkant voorzien is van een hardshell om je te beschermen tegen zware voorwerpen en grote impacten. De in-mold constructie zorgt voor comfort en een minder gewicht dan een hardshell. Bovendien bieden deze helmen meestal veel ventilatiemogelijkheden.

  In-mold Hybrid Hardshell
Gewicht Zeer lichtgewicht Lichtgewicht Zwaar
Ventilatiemogelijkheden Veel Meest Weinig
Bescherming Goed Beter Best

 

MIPS technologie

Heb je al eens gehoord van MIPS technologie in helmen? MIPS staat voor Multi-directional Impact Protection System. Een veiligheidsmechanisme speciaal ontworpen om de hersenen beter te beschermen tegen schadelijke rotatiekrachten die optreden tijdens een schuine impact op de helm. Dit is bedacht omdat de klap op een helm meestal niet perfect verticaal is, maar juist schuin.

MIPS is een extra laag tussen de buitenschaal en de schuimlaag in de helm. Bij een schuine impact kan deze laag enkele millimeters verschuiven, waardoor de roterende kracht vermindert. MIPS is bewezen effectief, zo zijn steeds meer helmen voorzien van MIPS technologie.

Andere MIPS systemen

Een aantal merken heeft inmiddels een eigen MIPS systeem ontwikkeld. Zo zijn de helmen van Anon voorzien van WaveCel technologie en de helmen van Atomic van AMID technologie. De technologie is een beetje anders, maar beide technologieën zijn erop gericht om de rotatiekrachten te beperken bij een klap op de helm. Dus, net als de MIPS technologie.

Wil je een helm die optimale bescherming biedt bij vallen? Dan is het advies zeker om een helm te kopen met MIPS, AMID of WaveCel technologie.

Vizierhelm

Vizierhelmen zie je steeds meer. Het vizier is onderdeel van de helm, waardoor je geen aparte goggle, oftewel skibril, nodig hebt. Een vizierhelm biedt veel gemak, want deze is altijd binnen handbereik wanneer je de helm op hebt. Bovendien zijn helmen met een vizier perfect voor brildragende wintersporters. Veel viziers passen over een bril, ideaal wanneer je een bril op sterkte hebt. Wel zijn er enkele nadelen aan een vizierhelm. Een vizier sluit over het algemeen minder goed aan op je gezicht dan een goggle. Daardoor heb je meer last van kou en komt poedersneeuw makkelijker in je bril wanneer je off-piste gaat.

Bij Snowcountry geven wij daarom de voorkeur aan een helm met een losse goggle. Voor wintersporters met een bril op sterkte adviseren wij om naar OTG goggles te kijken. OTG goggles zijn speciaal ontworpen om over een bril te passen.

Multi certificering

De helmen in de Snowcountry webshop voldoen altijd aan de Europese veiligheidsnormen op het gebied van skiën en snowboarden. Maar wij bieden ook verschillende helmen met een multi-certificering. Dat betekent dat de helm niet alleen bedoeld is voor het skiën en snowboarden, maar ook voor bijvoorbeeld de klimsport of fietssport. Hieronder een overzicht van helmen in ons assortiment met een multi certificering.

  Sneeuwsport Klimsport Fietssport
Sweet Protection Ascender MIPS x x  
POC Calyx x x x
Scott Couloir Tour x x  
Scott Couloir Mountain x x  
Atomic Backland CTD x x x
Smith Summit Mips x x  
Salomon MTN Lab x x  
Salomon MTN Patrol x x  
Oakley MOD BC x x  
Mammut Haut Helmet x x x
K2 Route x   x

 

Eigenschappen ski- of snowboardhelm

Als laatste zijn er nog een aantal eigenschappen waar je op kan letten bij de aanschaf van een helm. Denk daarbij aan gewicht, ventilatie en sluitingssysteem.

Gewicht

Wil je zo licht mogelijk? Kijk dan naar een in-mold helm. Maar zoals eerder aangegeven biedt een in-mold helm minder bescherming tegen zware voorwerpen. Ga je toeren in uitdagende omstandigheden? Overweeg dan een hybride helm. De helm is zwaarder, maar biedt betere bescherming tegen takken en stenen.

Ventilatie

De ene helm biedt meer ventilatie dan de andere. Heb je het snel warm, dan is het fijn om een helm te hebben met veel ventilatiemogelijkheden. Over het algemeen hebben mold-in en hybride helmen meer ventilatiemogelijkheden. Maar ben je een echte freerider die ook het ruigere terrein opzoekt met de bijbehorende risico’s? Overweeg dan toch een hardshell ondanks de beperkte ventilatie mogelijkheden. 

Sluitingsystemen

Veel helmen hebben een eenvoudige gespsluiting als kinbandje. Het nadeel is dat je de helm niet makkelijk los en vast doet met handschoenen aan. Speciaal daarvoor zijn er helmen met een magnetische gesp(Fidlock). Door de magneet maak je de sluiting eenvoudig met één hand open en dicht met handschoenen aan.

Tips voor het passen van je helm

  • Pas je helm altijd in combinatie met je bril.
  • Doe het kinbandje los en wiebel met je hoofd. Blijft de helm goed op je hoofd zitten, dan is het goed. 

Snowcountry tips om de juiste maat te kiezen

Twijfel je tussen twee maten? Uit onze ervaring adviseren wij om te kiezen voor de grotere maat.