Bij Snowcountry vind je de beste tenten om te trekken of te kamperen met extreme omstandigheden. Maar welke tent past bij jouw outdooravontuur? Met onze buyer’s guide helpen wij je graag op weg bij het maken van je keuze!
Kies je een 2-, 3- of 4-seizoenen tent?
Als je een tent gaat kopen is het belangrijk om eerst te bedenken met welke omstandigheden je op pad gaat. Afhankelijk van de omstandigheden kies je een 2-, 3-, 4-seizoenentent of een expeditietent.
2-seizoenen tent voor de lente en zomer
Ga je kamperen of trekken in de lente of zomer met warmere weersomstandigheden? Dan heb je mogelijk genoeg aan een 2-seizoenen tent. Een tent met veel ventilatie en een goede bescherming tegen insecten. Met een 2-seizoenen tent ben je minder beschermd tegen wisselende omstandigheden, zoals regen en wind. Verder is een zomertent meestal niet voorzien van een opstaande rand, waardoor de tent minder bestand is tegen moder. Daarom adviseren wij in veel gevallen een 3-seizoenen tent. Ben je er zeker van dat je alleen warme en droge omstandigheden tegenkomt? Dan kun je ook kijken naar een tarp.
3-seizoenen tent voor de lente, zomer en herfst
Zoek je een tent voor bijna alle omstandigheden? Een 3-seizoenen tent biedt bescherming tegen regen, wind en koude temperaturen. Zo is de tent geschikt voor kamperen in de lente, zomer en herfst. Maar ook voor winterkamperen in een mild klimaat. Alleen voor echt winterse omstandigheden is een 3-seizoenen tent minder geschikt.
Ga je trekken met koudere temperaturen? Dan is het belangrijk om rekening te houden met condensvorming in je tent. Zo is het bijvoorbeeld slim om te kiezen voor een tent met binnentent en een footprint. Lees al onze tips om condens in je tent te voorkomen.
Bekijk alle 3-seizoenen tenten
4-seizoenen tent voor alle seizoenen
De 4-seizoenen tent is geschikt voor alle seizoenen: lente, zomer, herfst en winter. Deze tenten bieden extra isolatie en stevigheid. Zo ben je beschermd tegen zware regenval, harde wind en sneeuw. De tenten zijn ideaal voor winterkamperen of tochten met tourski’s of splitboard.
Bekijk alle 4-seizoenen tenten
Expeditietent voor extreme omstandigheden
Een expeditietent is voor de meest extreme omstandigheden. De materialen zijn nog steviger en robuuster dan die van een 4-seizoenen tent, waardoor de tent eigenlijk tegen alles bestand is. Expeditietenten gebruik je bijvoorbeeld wanneer je gaat kamperen in het hooggebergte of op expeditie gaat naar het poolgebied.
Hoeveel ruimte heb je nodig?
Welke capaciteit je nodig hebt is afhankelijk van wat je gaat doen en met hoeveel personen je op pad gaat. Ga je lichtgewicht kamperen, dan neem je het liefst zo min mogelijk mee. Je kiest dan een tent die overeenkomt met de groepsgrootte. Ga je alleen dan kies je een eenpersoonstent, ga je met zijn tweeën een tweepersoonstent, enzovoort.
Wil je liever wat meer comfort? Dan kies je een tent voor één persoon meer, zodat je extra ruimte hebt voor de bagage.
Aantal personen |
Lichtgewicht |
Meer comfort |
1 |
1-persoonstent |
2-persoonstent |
2 |
2-persoonstent |
3-persoonstent |
3 |
3-persoonstent |
4-persoonstent |
4 |
4-persoonstent |
5-persoonstent |
5 |
5-persoonstent |
6-persoonstent |
Waarom niet een té grote tent?
Dat je niet een te kleine tent kiest is logisch, want anders heb je niet voldoende ruimte voor het aantal personen waarmee je op pad gaat. Maar waarom is het ook niet slim om een extra grote tent te kiezen? Zeker bij lagere temperaturen is het niet verstandig om een té grote tent mee te nemen. Uiteindelijk is dit extra ruimte om op te warmen.
Stel je slaapt met zijn drieën in een driepersoons tent dan is de temperatuur in de tent een 5 tot 7 graden hoger dan de buitentemperatuur. Ga je met zijn tweeën in dezelfde tent liggen, dan is de binnentemperatuur wat lager. En ga je dus alleen in deze tent liggen, dan is de temperatuur nog weer lager. Zo is het steeds een beetje moeilijker om de temperatuur in de tent comfortabel te houden. Zeker als de temperatuur buiten laag is.
Ga je toch op stap met een te grote tent? Of ga je onderweg met echt koude temperaturen? Zorg dan dat je hier rekening mee houdt in de keuze van je slaapzak en slaapmat.
Kiezen voor een koepeltent of tunneltent
Bij ons in de webshop vind je koepeltenten en tunneltenten. Beide tenten bestaan uit boogstokken. Bij een koepeltent kruisen twee of drie stokken elkaar in het midden. En bij een tunneltent staan de boogstokken achter elkaar en vormen zo een tunnel. Steeds meer tenten zijn tegenwoordig een hybride variant om de voordelen van beide constructies te combineren.

Voor- en nadelen van een tunneltent
Een tunneltent is over het algemeen snel en eenvoudig op te zetten. De stokken schuif je door de sleuven in de buitentent, waarna je de tent stevig opzet met haringen en scheerlijnen. Zet de tent altijd met de laagste kant in de windrichting, zodat de constructie het meest stevig staat. De binnentent van een tunneltent is vaak bevestigd aan de buitentent, waardoor de binnentent probleemloos droog blijft bij het opzetten. Verder is de tunneltent lichtgewicht en zorgt de vorm voor veel bruikbare ruimte.
Voor- en nadelen van een koepeltent
De constructie van een koepeltent is stevig en bovendien zelfdragend. Dit laatste zorgt ervoor dat je de tent eenvoudig nog kan verplaatsen wanneer je de tent hebt opgezet. De stokken van een koepeltent zitten meestal in de binnentent. Het nadeel hiervan is dat de binnentent bij regenachtig weer nat wordt omdat je de buitentent er als laatste overheen doet.
Tent met een geodetische constructie
De sterkste tenten hebben een geodetische constructie. Hierbij kruisen de stokken niet op één plek, in de nok, zoals bij een koepeltent, maar op meerdere. Zo ontstaat een zeer sterke constructie. Net als de koepeltent is een tent met geodetische constructie zelfdragend en dus verplaatsbaar na opzetten.
Stokken of een opblaasbare tent
Veel tenten hebben een constructie met stokken, maar er zijn ook opblaasbare tenten. Hierbij pomp je lucht door de buizenconstructie waardoor je de tent snel en eenvoudig opzet. Het nadeel is wel dat je altijd een pomp bij de hand moet hebben om de tent op te zetten.
Materialen van het tentdoek
De tenten in onze webshop zijn van polyester of nylon. Om de tenten waterdicht te maken wordt de stof voorzien van een PU of siliconen coating. De meest duurzame combinatie is een nylon doek met siliconen coating. Nylon is sterk materiaal, waardoor het tentdoek dunner kan en minder zwaar is. Het nadeel is dat een nylon tentdoek gevoelig is voor temperatuurwisselingen. Zo moet je ‘s ochtends de tent wat losser zetten met de scheerlijnen en ‘s avonds juist wat strakker. Doe je dit niet, dan gaat het tentdoek doorhangen. Kortom: de tent vraagt om wat extra aandacht tijdens het gebruik.
Polyester is minder gevoelig voor de temperatuurwisselingen, maar gaat niet samen met een siliconencoating. Deze tenten hebben een PU-coating die over het algemeen minder lang meegaat dan een tent met siliconencoating.
Wel of geen ‘footprint’ bij je tent?
Een footprint is een ondervloer die je onder de tent legt voor extra bescherming van de tent. Met een footprint blijft de tent beter schoon en heb je een extra isolatielaag. Wat niet veel mensen weten is dat een footprint ook helpt tegen condensvorming in de tent.
De footprints in onze website zijn op maat gemaakt. Zorg dus dat je de footprint kiest die hoort bij jouw tent. Koop je in de Snowcountry webshop een tent, dan kun je de bijbehorende footprint toevoegen. Let op: Een footprint is altijd iets kleiner dan de ondervloer van de tent. Dit is nodig om te voorkomen dat er vocht tussen de footprint en de tent komt.
In plaats van een footprint kan je ook een grondzeil, ook wel een tentluier gebruiken. Let hierbij op dat in het materiaal geen weekmakers zitten. Weekmakers tasten de coating van de tentvloer aan.
Minimum en maximum gewicht
Ben je op zoek naar een lichtgewicht tent? Dan zie je bij de tenten een minimum en maximum gewicht. Het minimumgewicht is de tent zonder onderdelen als haringen en scheerlijnen. Bij het maximumgewicht bedoelen we de tent plus alle bijbehorende onderdelen. Zo kun je mogelijk gewicht besparen door bijbehorende onderdelen te vervangen door lichter materiaal. Bijvoorbeeld carbon haringen in plaats van aluminium.
Tarp voor meer leefruimte
Wat is een tarp? En waar gebruik je een tarp voor? Een tarp is een doek om flexibel in te zetten voor beschutting tegen zon, wind en regen. Het lijkt op een schaduwdoek, maar een tarp biedt veel meer mogelijkheden. Zo gebruik je een tarp om:
- De leefruimte van je tent te vergroten door buiten de tent een extra overkapping te creëren, om bijvoorbeeld droog onder te koken.
- De tent tegen zonlicht te beschermen. UV-licht tast het tentdoek na verloop van tijd aan. Door de tarp als schaduwdoek te gebruiken gaat je tent langer mee. Let wel, de tarp wordt ook aangetast door het UV-licht, maar is voordeliger om te vervangen dan een complete tent.
- Om een beschutte schuilplek te creëren tegen wind en regen.
Bekijk alle tarps
Extra Snowcountry tips
- In veel tenten is de sleuf voor de tentstokken groot genoeg om twee stokken door de sleuf te doen. Hiermee creëer je extra stevigheid.
- Voor de meeste bodems zijn de meegeleverde haringen prima. Maar het is handig om te weten dat er speciale type haringen zijn voor verschillende bodems. Denk aan sneeuw, zand en stenen.
- Veel tenten worden geleverd met een reparatiespalk. Neem deze mee om onderweg een gebroken stokdeel eenvoudig en snel te repareren.
- Neem duct tape mee. Je gebruikt de tape liever natuurlijk niet, maar het is wel handig voor snelle reparaties onderweg.
- Neem veiligheidsspelden mee om een kapotte open rits eenvoudig af te sluiten. Steek de spelden hierbij altijd door het lint (EN: tape) van de rits en niet door het tentdoek.
