1. De verschillende soorten skibindingen
  2. DIN-Waarde
  3. Skischoen compabiliteit
  4. Stopper breedte

De verschillende soorten skibindingen

Skibindingen kunnen grofweg opgedeeld worden in 3 verschillende typen. Alpine bindingen, Frame-toerbindingen en Tech-toerbindingen. Welke binding je moet kiezen hangt af van wat je wilt gaan doen en welke skischoen je hebt.

Alpine binding

Standaard skibinding zoals vrijwel iedereen ze kent. Ben je niet van plan om te gaan toerskiën dan is dit type binding de juiste keus en hoef je niet verder te kijken. Deze bindingen bieden de meest directe krachtoverbrenging op de ski voor de beste ski-eigenschappen. Alpine bindingen zijn los te koop en worden soms ook reeds door de fabrikant geïntegreerd op de ski (vaak bij race ski’s).

Gebruiksscenario
Vrijwel overal voor te gebruiken: piste race, cruisen, all mountain, freeride, freestyle, etc. Niet te gebruiken voor skitoeren.

Voordelen:

  • Voordeligste type binding
  • Stevigste type binding
  • Hoog veiligheidsniveau
  • Beste overdracht van kracht op de ski

Nadelen:

  • Geen mogelijkheid om te toerskiën

{product_id: 28570} {product_id: 63585}


Frame toerbinding

Ben je van plan korte skitoertjes te maken waarbij je niet meer dan 1 tot 2 uur omhoogloopt en heb je een alpine-schoen zonder tech-inserts dan kun je kiezen voor een frame tourbinding. Deze bindingen lijken erg op een normale alpine binding maar staan op een frame/rail. Deze rail kan aan de achterkant los gemaakt worden zodat je de binding een in loopstand kunt zetten. Deze bindingen zijn vaak een stuk goedkoper dan pure toerbindingen en bieden ook meer veiligheid. Ze hebben echter ook 2 grote nadelen; dit zijn de zwaarste bindingen wat je bij lange tochten omhooglopen gaat voelen. Bovendien beïnvloed de rail van de binding de originele flex van de ski.

Gebruiksscenario
Korte tochten om de poedersneeuw te bereiken.
Wordt vaak gecombineerd met freeride ski’s en skischoenen zonder tech inserts.

Voordelen:

  • Gunstige prijs voor een tourbinding
  • Compatible met vrijwel elke skischoen, ook alpine schoenen
  • Zelfde veiligheidsniveau als een alpine binding


Nadelen:

  • Zwaar
  • De rail beïnvloed de flex van de ski

{product_id: 9082} {product_id: 50188}


Tech-tourbindingen

Deze categorie is op te delen in 3 subcategoriën: tech-bindingen, tech-bindingen met alpine hak en hybride tech-bindingen.
Alle 3 deze type bindingen zijn zeer geschikt om langere toertochten te maken maar maken iets andere compromissen.

(Pin) Tech binding

De originele en meest pure toerbinding. Is laag gewicht het belangrijkste dan kies je voor dit type binding. Deze tech-bindingen zijn ontworpen om zoveel mogelijk gewicht te besparen en een goede loopstand te hebben. Je skischoen wordt aan zowel de voorkant als achterkant gefixeerd met pinnen. Het nadeel is dat ze vaak iets minder veilig zijn bij het downhill skiën omdat het release mechanisme minder goed werkt dan een normale alpine binding. Omdat er veel lichtgewicht materialen worden gebruikt is de binding vaak ook wat kwetsbaarder. Is het omhooglopen het belangrijkste en ben je bereid een compromis te sluiten in het afdalen dan kies je voor dit type binding.

Gebruiksscenario
Lange tochten met veel hoogtemeters.
Wordt vaak gecombineerd met tourski’s of lichte freeride ski’s

Voordelen

  • Het lichtste type binding
  • Beste loop efficiëntie

Nadelen

  • Beperktere veiligheid
  • Lichtgewicht materialen zijn vaak kwetsbaarder
  • Minder directe en goede krachtoverbrenging bij brede ski’s

{product_id: 47409} {product_id: 50161}

Tech binding met alpine hak

Deze bindingen hebben een tech neusstuk en een achterbak die vergelijkbaar is met een alpine binding. Dit maakt de binding iets zwaarder maar zorgt ook voor een betere en directere krachtoverbrenging op de ski. Dit verbetert de ski-eigenschappen. Door de tech-voorbak behoud je wel de goede loop efficiëntie van een pure tech-binding. Deze binding biedt dus een goed compromis tussen lopen en skiën.

Gebruiksscenario
Middellange tochten tot lange tochten.
Wordt vaak gecombineerd met (lichte) freeride ski’s

Voordelen:

  • Licht
  • Goede krachtoverbrenging bij bredere ski’s

Nadelen:

  • Zwaarder dan pure tech bindingen

{product_id: 40827} {product_id: 38369}

Hybride tech-binding

Dit is de nieuwste generatie bindingen en combineren best of both worlds. Deze bindingen hebben een alpine achterbak en een voorbak met 2 verschillende standen; een tech-stand voor het omhooglopen en een echte alpine stand voor het naar beneden skiën. Met deze bindingen lever je weinig in op de ski-eigenschappen maar heb je wel de natuurlijke loopbeweging die je van een tech binding kent. Deze bindingen hebben in de downhill stand vrijwel de zelfde eigenschappen als een normale alpine binding. Van de tech-binding legt dit type binding het meeste nadruk op de downhill eigenschappen en wordt dan ook vaak gecombineerd met een echte freeride ski.

Gebruiksscenario
Korte tot middellange tochten
Wordt vaak gecombineerd met (brede) freeride ski’s

Voordelen:

  • Veiligheid van een alpine bindingen
  • Een echte tech loopstand voor goede loop efficiëntie
  • Krachtoverbrenging van een alpine binding
  • Instapgemak van een alpine binding


Nadelen:

  • Iets zwaarder dan de andere tech-toerbindingen
  • Het omschakelsysteem loopt soms vast met ijs en sneeuw

{product_id: 48984} {product_id: 72074}


DIN-Waarde

Alle bindingen hebben een DIN-waarde. Dit wordt vaak aangegeven met een getal in de productnaam. Een Atomic Warden 13 heeft bijvoorbeeld een DIN-waarde van 13.
Hoe hoger deze waarde hoe steviger de veer is die gebruikt wordt om je skischoen in de binding te fixeren. Hoe strak een binding moet kunnen hangt af van je ski-niveau, gewicht, lengte, schoenmaat en leeftijd. Je kunt dit makkelijk uitrekenen op dincalculator.com

Voor de meeste mensen adviseren wij een DIN 13 binding. Vrijwel niemand heeft een hogere waarde nodig en ook DIN 13 is voor de meeste mensen al hoog genoeg. Het voordeel van een DIN 13 binding is echter dat ze vaak een betere bouwkwaliteit hebben t.o.v. een DIN 11 binding. Dit komt de levensduur en betrouwbaarheid ten goede. Ben je onder de 70Kg en is je budget beperkt dan kun je voor een DIN 11 binding kiezen.

Een DIN 13+ binding is voor vrijwel niemand nodig. Er zijn echter een paar redenen om toch voor deze bindingen te kiezen. Een DIN 16 of 18 binding is vaak nog net wat hoogwaardiger afgewerkt dan een ‘standaard’ DIN 13 binding. Ook als je op wedstrijd niveau skiet (race, freeride, freestyle) of een erg krachtige + zware skiër bent is de hogere DIN waarde nuttig.

Compabiliteit met de skischoen

In de loop der jaren zijn er verschillende type skischoenzolen op de markt gekomen. Helaas is niet elke zool compatible met elke binding. Dit heeft te maken met het feit dat nieuwere zolen vaak een dikke rubber laag hebben en daardoor hoger zijn en meer frictie hebben. Dit zorgt ervoor dat ze in de hoogte klem komen te zitten in traditionele bindingen en daardoor niet meer goed los kunnen schieten. Voor het kiezen van de juiste binding is het dus belangrijk eerst te checken wat voor een type zool je hebt. Je vindt dit terug op je skischoen.

GripWalk Bindingen

Bindingen met gripwalk zijn te herkennen aan de GW aanduiding in de naam. Deze bindingen hebben een automatische hoogte aanpassing in de voorbak.
Geschikt voor: GripWalk zolen, Alpine zolen

MNC bindingen

MNC staat voor Multi Norm Certified en vind je terug bij Salomon en Atomic. De voorbak is handmatig in hoogte te stellen en heeft een verschuivende AFD (anti friction device).
Geschikt voor: Alpine zolen, GripWalk zolen, WTR zolen en Tour (ISO 9523) zolen

AT bindingen

Alpine touring, AT, is de aanduiding van Tyrolia voor hun universele binding. De werking is gelijk aan de MNC bindingen en ondersteunt elk type zool.
Geschikt voor: Alpine zolen, GripWalk zolen, WTR zolen en Tour (ISO 9523) zolen

(Sole) ID bindingen

Sole ID of vaak alleen ID is de aanduiding van Marker voor hun universele binding. Ze ondersteunen bijna elke zool. Tour (ISO 9523) wordt op papier ook ondersteund. In de praktijk zien wij echter dat het soms niet goed past. Wanneer je een tour-zool hebt adviseren wij niet voor ID te kiezen.
Geschikt voor: Alpine zolen, GripWalk zolen, WTR zolen, (soms met tour-zolen)

WTR Bindingen

Walk-To-Ride bindingen vind je voornamelijk bij Salomon en Atomic bindingen en wordt aangeduid met WTR. Deze bindingen zijn in hoogte verstelbare en hebben een vaste AFD.
Geschikt voor: Alpine zolen, WTR zolen en Gripwalk zolen.

Tech bindingen met pin

Elke type zool past in deze binding mits de schoen tech-inserts in de neus en hak heeft.

Geen aanduiding

Staat geen van bovenstaande aanduidingen in de bindingnaam dan is de binding in de meeste gevallen alleen te gebruiken met een normale alpine zool (ISO 5355). Heb je een alpine zool dan kun je prima voor deze binding kiezen. Hou er wel rekening mee dat steeds meer schoenen met GripWalk zool worden uitgerust en dat je nieuwe schoen dan misschien niet meer in deze binding zal passen. 

          Binding      
    Alpine GripWalk MNC WTR AT (Sole)ID Tech with Pin
  Alpine (ISO 5355) y y y y y y y*
  GripWalk n y y y y y y*
Sole WTR n n y y y y y*
  Tour (ISO 9523) n n y n y y/n** y*
  Non-compliant Tour n n n n n n y*
                 

* Tech inserts nodig in skischoen
** Tour (ISO 9523) wordt op papier ook ondersteund. In de praktijk zien wij echter dat het soms niet goed past. Wanneer je een tour-zool hebt adviseren wij om niet voor ID te kiezen.

 

Stopper breedte

Als je een binding los koopt is het belangrijk om er op te letten dat de stopper breed genoeg is om over de ski kanten heen te kunnen. De geadviseerde stopper breedte is minimaal de breedte van de ski en maximaal 15 mm breder. Koop je bij ons bindingen bij je ski’s dan zorgen wij voor de juiste stopper breedte.


Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk advies.

 

 

 

 

Vlakke alpine zolen ( ISO 5355 )

WTR zolen

Gripwalk

Gerockerde tour zolen (ISO 9523 )