Snowcountry richt zich op hoogwaardige kleding voor wintersport- en outdooractiviteiten, denk aan technische skikleding, snowboardkleding, kleding om te hiken en kleding voor andere buitensporten. In dit artikel gaan we dieper in op het laminaat, het materiaal van de buitenlaag, van onze hardshell jassen en broeken.

Wat is hardshell kleding?

Een goede hardshell jas of broek is wind- en waterdicht en heeft toch een optimaal ademend vermogen. Zo houdt de kleding wind, regen en sneeuw buiten zonder dat het aan de binnenkant gaat broeien. Ben je bekend met hardshell, dan weet je dat hardshell kleding geen warmte vasthoudt. Daarom combineer je een hardshell altijd met een thermisch ondergoed en eventueel een midlayer. Ook wel bekend als het drielagensysteem. De meest optimale manier van kleden voor actieve buitensporten.

Waterdichtheid van onze technische kleding

De waterdichtheid van snowboard- en skikleding wordt vaak uitgedrukt in waterkolom. Alle technische hardshells in de Snowcountry webshop hebben een waterkolom van meer dan 20.000 mm. Dit geeft aan dat de shells compleet waterdicht zijn, zelfs onder de meest extreme druk. Zo gaat het materiaal bijvoorbeeld niet lekken door langdurig zitten.

Soorten membranen/laminaat

Het meest bekende laminaat in hardshell kleding is Gore-Tex. Aan de binnenkant van dit textiel bevindt zich een extreem dun membraan dat ervoor zorgt dat de kleding wind- en waterdicht is met een optimaal ademend vermogen. Perfect voor buitensporten. Inmiddels hebben verschillende merken een ander of eigen laminaat ontwikkeld met vergelijkbare eigenschappen. Zo is Gore-Tex tegenwoordig zeker niet meer noodzakelijk voor een optimale jas of broek voor buitensporten.

3-laagse constructie of 2-laagse constructie (3L of 2L)

De meeste hardshell kleding heeft een 3-laagse of 2-laagse constructie. Bij een 3-laagse constructie is de buitenste en de binnenste laag van de kleding direct verbonden, met daartussen het wind- en waterdichte membraan. Alle naden zijn waterdicht afgewerkt. Een 3-laags membraan heeft geen warme voering en wordt daarom altijd gecombineerd met een thermische onderlaag en een midlayer als isolerende tussenlaag. Het mooie is dat je het aantal lagen kunt aanpassen naar de omstandigheden en de activiteit die je aan het doen bent. Lees hier meer over in ons artikel over technische kleding en de toepassing van het drielagensysteem.

Bij de 2-laagse constructie is de buitenste laag verbonden met het wind- en waterdichte membraan. Anders dan met de 3-laagse constructie is de binnenste laag niet direct verbonden met de buitenlaag. Deze gevoerde of mesh binnenvoering zorgt voor extra draagcomfort en is meestal van een isolerend materiaal om het lichaam extra warm en droog te houden. De 2L shells combineer je bijna altijd met een thermisch ondergoed. Door de meestal licht isolerende binnenvoering is een midlayer niet altijd nodig, maar bij koudere temperaturen wel aan te raden.

Merk membraan voor je hardshell kleding

Alle hardshell kleding in onze webshop is wind- en waterdicht met een hoog ademend vermogen. Daarbij maakt het niet uit of je kiest voor Gore-Tex of een ander merk membraan. De meeste membranen in onze webshop zijn voorzien van een 3-laagse constructie en moeten dus gecombineerd worden met een thermische onderlaag en een midlayer.

Meer informatie over de membranen per merk kun je vinden bij de productinformatie. Hieronder gaan wij nog wat dieper in op de verschillende varianten Gore-Tex en Toray Dermizax.

Toray Dermizax

De Toray membraantechnologie staat bekend om zijn hoge niveau waterdichtheid en ademend vermogen. Binnen deze membraantechnologie onderscheiden wij de Toray Demizax EV en Toray Dermizax NX. Het EV membraan is zacht en soepel. Bovendien maakt het materiaal weinig geluid voor een ultieme focus. In onze beleving ideaal om te touren. Het NX membraan heeft een groter ademend vermogen en is geschikt voor zeer actieve activiteiten, zoals freeriden. 

Gore-Tex

Binnen Gore-Tex heb je ook verschillende varianten. Ieder met zijn eigen voor- en nadelen.

Gore-Tex 3L

De Gore-Tex 3L kleding bestaat uit één laag. En aan de binnenkant zijn alle naden waterdicht afgewerkt. Het materiaal heeft geen warme voering en combineer je daarom altijd met een thermische onderlaag en een midlayer. Krijg je het tijdens een activiteit warm, dan kun je de midlayer uitdoen en opbergen.

Gore-Tex 3L Pro

Bij de Gore-Tex 3L Pro is het laminaat dikker en daardoor wat sterker. Verder zijn de eigenschappen gelijk aan de Gore-Tex 3L.

Gore-Tex Pro 3L Most rugged

De Gore-Tex Pro 3L Most Rugged is van nog robuuster en van dikker materiaal. Het is daardoor bijna onmogelijk om te scheuren, maar het nadeel is wel dat het materiaal ook wat stugger is.

Gore-Tex 2L

De Gore-Tex 2L heeft meestal een licht isolerende binnenvoering. Dit geeft wat extra warmte en comfort. Het nadeel is dat je de isolerende binnenvoering niet kunt uitdoen of verwijderen, wanneer deze te warm is. De 2L shell combineer je altijd met een thermische onderlaag en afhankelijk van de omstandigheden met een midlayer. Bij koudere omstandigheden is een midlayer wel aan te raden.

Gore-Tex Active

Het Gore-Tex Active materiaal is ademend, lichtgewicht en waterdicht. Het laminaat heeft een 2-laags membraan en is geschikt voor intensieve sporten, zoals hardlopen en fietsen.

Gore-Tex C Knit

De Gore-Tex C Knit heeft een 3-laags membraan waarin wol is verwerkt. Hierdoor is het materiaal zachter met veel draagcomfort.

Gore-Tex Infinium

Het membraan Infinium is gericht op ademend vermogen, comfort en een optimale bescherming tegen wind. Anders dan de andere membranen is de Infinium niet 100% waterdicht. De Infinium is namelijk niet voorzien van een waterdicht membraan. De Gore-Tex Infinium kledingstukken zijn uitstekend geschikt voor activiteiten waarbij bescherming tegen wind belangrijk is, maar volledige waterdichtheid niet nodig.

Gore-Tex Extended Performance (EPE)

De Gore-Tex EPE is een membraantechnologie ontworpen om de duurzaamheid van Gore-Tex kleding te verbeteren. En dat zonder afbreuk van de waterdichte en ademende eigenschappen van het membraan. Het membraan is gemaakt van een 3-laagse constructie. Anders dan de andere Gore-Tex membranen is de EPE recyclebaar.

Wastips voor hardshell kleding

Na de aankoop van een technische hardshell broek of jas wil je natuurlijk lang genieten van de winddichte, waterdichte en ademende eigenschappen. Dat kan alleen met het juiste onderhoud. Daarom geven wij graag een paar tips!

  • Een voor de hand liggende tip, maar zeker belangrijk: lees het wasvoorschrift op het label. Dan gebruik je altijd de correcte wasmethode.
  • Was een hardshell altijd met een tech wash. Standaard wasmiddelen kunnen een negatief effect hebben op het materiaal.
  • Controleer altijd op het waslabel of jouw hardshell ook in de droger mag. Dit hangt af van het materiaal waarvan het laminaat is gemaakt. Maar mag je hardshell in de droger, dan is dit wel te adviseren. In dat geval herstelt het materiaal zich in de droger beter, dan wanneer je dat niet doet.
    Let op: stop je een hardshell in de droger die daar niet in mag? Dan verniel je het laminaat en wordt deze onherstelbaar beschadigd!
  • Na veel gebruik is het verstandig om de hardshell opnieuw te impregneren. Dat kan met een hiervoor geschikt wasmiddel of een spray. Het voordeel van een spray is dat je deze uitsluitend op de buitenkant kunt sprayen, zodat het geen invloed heeft op de binnenkant van de jas.

Op zoek naar een tech wash?

Bij Snowcountry vind je verschillende merken tech wash, impregneermiddel en andere middelen om technische kleding te onderhouden.